033 - 7600530 info@conceptsales.nl

Iedereen heeft het erover. Cloud is dé ontwikkeling op ICT-gebied. Je kunt geen ICT-tijdschrift openslaan, geen website van een ICT-dienstverlener openen en geen ICT-blog lezen, welke niet over de Cloud gaat. Is de vraag naar Clouddiensten zo groot? Verlangen we naar iets dat eenvoudig werkt, maar qua techniek blijkbaar moeilijker is dan we graag zouden willen? Willen we als ICT-bedrijf iets wat technisch al veel langer kan, maar houden we onszelf tegen in de ontwikkeling als gevolg van eigenbelangen en angst om te investeren? Of praten we onze klanten een nieuwe ontwikkeling aan omdat er dan weer wat te migreren valt?
De marktaandelen van Cloud ten opzichte van traditioneel zijn niet exact te bepalen. De schatting is dat op dit moment zo’n 5% van de ICT-infrastructuren en functionaliteiten online beschikbaar is. Zekerheid is hier allerminst over.  Maar hoe het ook zij, IaaS, PaaS en SaaS maken de komende jaren een forse groei door.  De komende 10-15 jaar kunnen we in dat segment een forse groei verwachten. Een flinke groei van een klein percentage is in absolute getallen minder imponerend. Ik ben altijd een beetje sceptisch over het kortetermijn effect van dergelijke ontwikkelingen. De brengers van het nieuws hebben immers zelf een belang om de vertwijfelde ontvangers gerust te stellen en te adviseren over hoe om te gaan met dit trending topic. De belangrijkste reden om de Cloud in te gaan zijn:

  • beschikbaarheid van applicaties en data op elke locatie,
  • flexibilisering van resources,
  • serverruimte,
  • kennis,
  • transparantie in kosten en naar gebruik ofwel pay per use,
  • continuïteits en betrouwbaarheidsverbetering
  • enzovoort.

Er zijn ook genoeg redenen om het (nog) niet te gaan gebruiken. Beveiliging (al is dit vaak gevoelsmatig), onbekendheid waar je data staat, afhankelijkheid van de leverancier en van verbindingen naar het datacenter. Voor en tegenstanders zullen de komende 15 jaar nog ruimschoots bestaan, maar tegen die tijd zal de meerderheid wel in de Cloud zijn opgenomen.
Naar mijn idee gaat de groei in Cloud dienstverlening er dus zeker komen. De vraag is wanneer de echte groeispurt komt en hoe je je daar als ICT-bedrijf  op voorbereidt. Zelf een Cloudje bouwen en proberen een graantje mee te pikken? Cloud inkopen en dan wederverkopen aan trouwe klanten die er al aan toe zijn maar graag via hun bestaande relaties inkopen? Nog geen aandacht aan besteden en daarmee het risico lopen dat uw trouwe klanten elders gaan kopen? Volgende week meer over de gevolgen van de Cloud voor de keten van ICT-bedrijven.

Johanan Bos is managing consultant bij Conceptsales. Marktleider op het gebied van ontwikkeling van Cloud en andere ICT diensten, partnerprogramma’s en salestraining en -coaching.

Johanan Bos

Auteur: Johanan Bos