033 - 7600530 info@conceptsales.nl

De krimp in IT-bestedingen was de eerste maanden van dit jaar veel groter dan eind vorig jaar nog werd verwacht. Dat concludeert Forrester-analist An­drew H. Bartels in het rapport: US And Global IT Market Outlook: Q2 2009. Eind vorig jaar dacht Forrester dat het met een daling van 3 procent in de IT-bestedingen dit jaar wel gedaan zou zijn. Nu komt Forrester met een forse aanpassing, naar een krimp van 10,5 procent.

Daarmee is de huidige crisis een stuk intenser dan de crisis na het barsten van de internetzeepbel in 2001. In 2002 en 2003 werden omzetdalingen van bijna 6 procent genoteerd. Forrester verwacht wel een veel sneller herstel dan destijds. In de Verenigde Staten verwacht Forrester het herstel al in het vierde kwartaal. Dat heeft vooral te maken met het feit dat de daling van het bruto binnenlands product meevalt. Forrester ging uit van een daling van 6 procent in het eerste kwartaal bij een inflatie van rond de nul. In plaats daarvan werd het een daling van 5,5 procent bij een inflatie van 2,8 procent, ofwel een feitelijke krimp van 2,7 procent.

Daarnaast overschatten bedrijven volgens Forrester de problemen bij het verkrijgen van kredieten. Dat leidde tot een overreactie, zoals de snelle krimp in IT-bestedingen dit jaar toont. Maar nu bedrijven zich beginnen te realiseren dat de problemen minder groot zijn dan gedacht, zullen de bestedingen des te sneller weer aantrekken, voorspelt Forrester.

Bron: Computable

Auteur: Juri Pietersen

Juri is business lead bij Conceptsales en houdt zich bezig met sales strategie, salestraining, portfolio ontwikkeling en innovatie bij opdrachtgevers