033 - 7600530 info@conceptsales.nl

Massaliteit is geen kenmerk van cloud computing, vinden analisten van Gartner. Het marktanalysebureau herziet daarom de definitie die het in 2008 gaf van de term cloud computing. De analisten redeneren dat clouds weliswaar schaalbaar zijn, maar dat schaalbaarheid niet automatisch impliceert dat rekenwolken enorm zijn. Het betekent alleen dat de omvang van rekenwolken kan toe- of afnemen. En omdat er niet of nauwelijks economische sancties staan op het wijzigen van die omvang, noemen ze de rekenwolken bovendien elastisch.

Gartner definieert cloud computing nu als ‘een computationele stijl waarbij ict schaalbare en elastische mogelijkheden biedt die worden geleverd als dienst aan externe klanten via het gebruik van internettechnologie’. Volgens het analysebureau is wolkrekenen het hype-stadium inmiddels voorbij en staat deze vorm van dienstverlening nu aan het begin van een inburgeringsproces.

Ook analisten van McKinsey kwamen in april met een definitie: ‘Clouds zijn hardwaregebaseerde diensten die reken-, netwerk- en opslagcapaciteit bieden.’ Maar waar McKinsey drie kenmerken ziet van rekenwolken, ziet Gartner er vijf. Volgens eerstgenoemde is kenmerkend voor een rekenwolk dat het beheer van de hardware niet meer in handen is van de koper, dat de koper terugkerende kosten betaalt en dat de capaciteit van de infrastructuur zeer ‘elastisch’ is, zowel naar beneden als naar boven.

Bron: Computable

Auteur: Juri Pietersen

Juri is business lead bij Conceptsales en houdt zich bezig met sales strategie, salestraining, portfolio ontwikkeling en innovatie bij opdrachtgevers