033 - 7600530 info@conceptsales.nl

De omzet uit software as a service (SaaS) groeit explosief. Volgens marktonderzoeker Gartner groeit de omzet uit SaaS met 27 procent ten opzichte van een jaar eerder. Daarmee komt de omzet uit bedrijfssoftware die als webdienst wordt aangeboden uit op 6,4 miljard dollar. Volgens de marktonderzoekers zal tot 2012 de omzet uit SaaS ruim verdubbelen tot 14, 8 miljard dollar.

De verkoop van bedrijfssoftware als webdienst is de afgelopen vier jaar enorm gestegen. De marktonderzoekers constateren dat bedrijven die aanvankelijk twijfels hadden over de beveiliging, beschikbaarheid en ondersteuning van software als webdienst steeds vaker kiezen voor SaaS. De belangrijkste redenen van afnemers om voor een SaaS-model te kiezen zijn volgens Gartner de schaalbaarheid van de licenties. Daarmee willen bedrijven de ict-uitgaven in bedwang houden. Ook weegt de noodzaak om bedrijfsapplicaties zo snel mogelijk te implementeren zwaar bij de keuze voor SaaS. De marktonderzoekers concluderen dat de toegenomen beschikbaarheid van steeds betere breedbandverbindingen bijdraagt aan de populariteit van SaaS.

SaaS is vooral in opmars in de markt voor kantoorapplicaties (zoals programmatuur voor tekstverwerking, spreadsheets, presentaties en e-mail) en software voor contentmanagement. De onderzoekers verwachten voor die markten een jaarlijkse verdubbeling van de groei. Die groei komt volgens de onderzoekers doordat steeds meer bedrijven overstappen op een bedrijfsmodel waarbij het internet centraal staat. Daardoor is software voor de productie van digitale content steeds belangrijker.
Gratis SaaSDe marktonderzoekers verwachten dat naast gratis webapplicaties zoals Google Apps en Adobe Buzzword, kantoortoepassingen geleverd worden via het traditionele licentiesysteem. De marktonderzoeker voorspelt dat gratis software als webdienst in 2012 een marktaandeel heeft van negen procent.

Bron: Computable

Auteur: Juri Pietersen

Juri is business lead bij Conceptsales en houdt zich bezig met sales strategie, salestraining, portfolio ontwikkeling en innovatie bij opdrachtgevers