033 - 7600530 info@conceptsales.nl

De Nederlandse ict-markt telde in het eerste kwartaal van 2010 41 geregistreerde transacties. Dat is bijna de helft meer dan in het eerste kwartaal van 2009. Daarin vonden 27 overnames, fusies en deelnemingen plaats. Zo’n 25 procent van de kopers komt uit het buitenland. Ook diverse durfkapitalisten lieten zich gelden. Dit blijkt uit een overzicht van Mazars Berenschot Corporate Finance en Computable.

De economische crisis onttrekt zich grotendeels aan de Nederlandse ict-markt wanneer het gaat om transacties. Er is nog steeds veel beweging zichtbaar en dit beeld gaat al voor een aantal kwartalen achter elkaar op. Het afgelopen eerste kwartaal van 2010 ( 41 registraties) laat zelfs een groei zien van het aantal acquisities, samensmeltingen en participaties ten opzichte van het eerste kwartaal van 2009 (27). Volgens Mazars Berenschot, een financieel adviesbureau gespecialiseerd in fusies en overnames, zijn veel overnames vanuit een krachtige positie gepleegd. Er werden in de periode januari-maart 2010 vrijwel geen transacties gesloten naar aanleiding van een faillissement. Wel is er een aantal deals geweest waarbij een liquiditeitsprobleem bestond en een bedrijf geld nodig had, zoals Rabo Participaties dat Inter Access te hulp schoot.

Belangstelling
De buitenlandse interesse voor de Nederlandse ict-markt blijft groot. Van de 41 transacties zijn er elf internationaal gekleurd. Duitsland is met vijf deals koploper, gevolgd door Groot-Brittannië (2), Frankrijk (2), Zweden (1) en de Verenigde Staten (1). Ook de Nederlandse durfkapitalisten lieten van zich spreken met zeven participaties of buyouts.

Er werden vooral deals gesloten op het gebied van ict-dienstverlening en software. Hardware en telecom bleven sterk achter. Opvallend waren de twee zorggerelateerde overnames: het Duitse MeVis Medical Solutions nam Medis Medical Imaging Systems over en Centric kocht de jeugdzorgsoftware IJZA. De komende kwartalen, waarin Mazars opnieuw de nodige overnames verwacht, zal uitwijzen of er sprake is van een overnametrend in de zorgsector.

Bron: Computable

Auteur: Juri Pietersen

Juri is business lead bij Conceptsales en houdt zich bezig met sales strategie, salestraining, portfolio ontwikkeling en innovatie bij opdrachtgevers