033 - 7600530 info@conceptsales.nl

De Nederlandse ICT-markt staat dit jaar een licht herstel te wachten. Vorig jaar daalden de ICT-bestedingen met 5,8 procent naar 29,1 miljard euro. Dat meldt de brancheorganisatie ICT~Office.

In de informatietechnologie (IT), dus telecom uitgezonderd, bedroeg de daling van de uitgaven vorig jaar zelfs 8,3 procent. De sterke daling van de totale ICT-investeringen in 2009 is vooral te wijten aan sterke prijsdruk op hardware en professionele dienstverlening, aldus ICT~Office. De brancheorganisatie baseert zijn bevindingen op onderzoek van bureau Heliview en marktinformatie uit diverse bronnen.

De uitgaven aan hardware daalden met 11,4 procent. Binnen deze categorie viel de verkoop van pc’s met 13 procent terug en die van copiers en printers met 14 procent. Naast prijsdalingen signaleert ICT~Office een verschuiving naar goedkopere producten, zoals netbooks.

De gedaalde omzetten in dienstverlening zijn hoofdzakelijk terug te voeren tot de professionele dienstverlening, waar de bestedingen met 13 procent krompen. Volgens ICT~Office zijn onder druk van klanten veel lopende contracten opengebroken en tarieven verlaagd.

Organisaties stelden vorig jaar de vervanging van software uit of stapten over op goedkopere concepten zoals ‘software as a service’(SaaS). Hierdoor daalden de softwarebestedingen met 4,1 procent.

Aan telecommunicatie is vorig jaar 3,6 procent minder uitgegeven dan in 2008. Dat is geheel te wijten aan een sterke daling van de bestedingen aan vaste spraakdiensten en hardware.

Organisaties gaan dit jaar door met kostenverlaging en stroomlijning van kritische bedrijfsprocessen, verwacht de brancheorganisatie. “ICT is daarbij onontbeerlijk en daardoor zullen de ICT-bestedingen stijgen, zij het nog beperkt.” Meer dan 1,1 procent groei, naar een omzet van 29,4 miljard euro, zit er niet in. De prijzen blijven in de gehele ICT-branche onder druk staan.

ICT~Office verwacht dat de bestedingen aan software dit jaar met 2,0 procent omhoog gaan en die aan dienstverlening met 2,1 procent. Opvallend is dat bedrijven in 2010 opnieuw minder (ditmaal 1,1 procent) investeren in hardware.

De telecom- en internetsector mag dit jaar uitgaan van een lichte stijging van de bestedingen. De meeste groei zit nog in de mobiele diensten, terwijl de uitgaven aan telecomhardware amper stijgen.

Bron: Automatisering Gids

Auteur: Juri Pietersen

Juri is business lead bij Conceptsales en houdt zich bezig met sales strategie, salestraining, portfolio ontwikkeling en innovatie bij opdrachtgevers