033 - 7600530 info@conceptsales.nl

De komst van Cloud computing stuit bij IT aanbieders nog steeds op weerstand. En daar heb ik alle begrip voor! De overgang naar het Cloud delivery model haalt IT aanbieders immers uit hun comfort zone. Waarbij het voor veel bedrijven voelt alsof anderen hun kaas weghalen. Hoe zit dat bij u?

In het nummer ‘Every teardrop is a waterfall’ zingt leadzanger Chris Martin van de Britse popgroep Coldplay ’Maybe I’m in the gap between two trapezes’. Tja, dat wordt dus ook uw positie als u uw focus op de on-premise business voor een hybride aanbod verruilt. Natuurlijk is er lef voor nodig om het vertrouwde los te laten. En de stap te zetten naar de relatieve onzekerheid van ‘iets nieuws’. Maar is dat niet zo met alles in het leven?

who moved

In hun boekje ‘Who moved my cheese?’ (NL ‘Wie heeft mijn kaas gepikt?’) beschrijven Spencer Johnson en Ken Blanchard dit proces op treffende wijze. Zij doen dat aan de hand van twee minimensjes, Hem en Haw, die op zekere dag hun ‘kaas’ kwijtraken. Waarbij kaas staat voor geluk, een mooi huis en een fijne baan. Of natuurlijk een succesvol bedrijf in traditionele on-premise oplossingen. Hem gaat bij de pakken neer zitten. Hij vindt het zo oneerlijk dat zijn kaas is gepikt! En kan het maar niet accepteren. Hij blijft dus geduldig wachten op de dag dat zijn kaas weer terugkeert. Haw pakt het heel anders aan. Hij zet zich moedig over z’n eerste teleurstelling heen. En gaat dan naar andere kaas op zoek. Natuurlijk heeft hij z’n twijfels. En krijgt hij onderweg met tegenslag te maken. Maar hij merkt ook dat de zoektocht hem veel energie geeft. En natuurlijk slaagt hij er uiteindelijk in om nieuwe kaas te vinden.

Het heeft dus weinig zin om uw kop in het zand te steken. En te veronderstellen dat dan alle veranderingen wel voorbijtrekken. Dat weet natuurlijk iedereen. En toch zijn er veel IT bedrijven die zich hier bewust of onbewust ‘schuldig’ aan maken. Zo wilde een groep Zwitserse Microsoft partners ons tijdens een workshop serieus doen geloven dat de Cloud aan Zwitserland voorbij zou gaan. Vanwege de hoge bergen wellicht?

Hoe gaat u met uw kaas om? Verkeert u in de veronderstelling dat uw voorraad onuitputbaar is? Of bereid u zich terdege op deze verandering voor?

Auteur: Juri Pietersen

Juri is business lead bij Conceptsales en houdt zich bezig met sales strategie, salestraining, portfolio ontwikkeling en innovatie bij opdrachtgevers