033 - 7600530 info@conceptsales.nl

U kent ze vast wel de bekende schoenen met rubberen zolen? U weet wel, de schoenen die al sinds 1908 bestaan en uit Malden Massachussetts komen! Jawel… u weet het wel die schoenen van Marquis M., welke later ook in een tennisuitvoering werden uitgebracht.

 

De schoenen werden pas echt bekend toen basketballer Chuck Taylor zijn beklag deed dat hij zulke zere voeten kreeg van het sporten. Hij liep bij Marquis M Converse de winkel binnen en vroeg zich af of er niet betere schoenen konden worden geproduceerd voor sporters. Converse maakte een deal met Taylor: Hij zou zulke schoenen ontwikkelen met hulp van de basketballer als Taylor ervoor zou zorgen dat hij als ambassadeur het merk actief zou aanbevelen. Vanaf dat moment (1917) werd Converse (de bekende All Stars) wereldwijd bekend en stegen de verkopen naar ongekende hoogten.

 

Jarenlang was Converse een mega populair merk met enorme verkoopcijfers. Door de opkomst van vele nieuwe concurrenten in de 70-er jaren verloor het merk marktaandeel. Hierdoor en door een aantal onhandige beslissingen vroeg het bedrijf in 2001 faillissement aan en werd het in 2003 overgenomen door Nike.

 

Meer dan features en voordelen

Puur inhoudelijk gezien was Converse een schoen die rubberen zolen maakte. Het verhaal gaat dat dit idee opkwam omdat iemand uitgleed en bedacht dat rubberen zolen veel handiger zouden zijn. Wat we ervan kunnen leren is dat een merk veel meer kan zijn dat de feature en het voordeel. Converse werd groot door Chuck Taylor, die als ambassadeur het merk associeerde met basketbal, topsport en NBA. Het merk was veel meer geworden dan een schoen met een rubberen zool, het netwerk was veel groter geworden door Chuck Taylor te betrekken en een wereldwijd netwerk van sporters en niet sporters (fans) aan te boren en de Converse All-Star was een wereldwijd fenomeen geworden.

 

Storytelling en Growth hacking

Met dit korte en historische verhaal hoop ik u wat inspiratie te geven voor prachtige nieuwe marketingkreten: Storytelling en Growth hacking. U heeft er vast wel van gehoord, maar nieuw zijn ze niet. Een goed verhaal verkoopt nou eenmaal veel beter (en voor een hogere prijs) dan het product of de dienst zelf. Niet voor niets zijn vele ‘luxemerken’ omkleed met een prachtige filosofie, een geweldig verhaal of een enorm ‘daar wil ik ook bijhoren’ context. Met storytelling kunt u uw bedrijf, producten en diensten veel beter neerzetten dan de pure feiten. U kunt uw visie, filosofie, unieke waarden, het verhaal vertellen. Het verhaal van de All Stars, zonder het te hebben over rubberen zolen.

 

En als u dan ook in staat bent om succesvol gebruik te maken van bestaande gevestigde netwerken, dan bent u aan het growth hacken. Want growth hacking is volgens velen de toekomst. Een proces van snelopvolgende experimenten in marketing kanalen en product ontwikkeling om de meest efficiente wegen te vinden om bedrijfsgroei te realiseren. Converse deed dit al in 1917 door de basketbalhelden te betrekken en hun fans te laten zien dat schoeisel mooier, moderner, sexe-onafhankelijk en comfortabeler kon. En tot de dag van vandaag worden de schoenen nog steeds verkocht en gedragen.

 

Het verschil begint vandaag bij uzelf

Dus ook zonder cursus growth hacking en zonder dedicated storyteller kunt u als ondernemer al best eens nadenken over het verhaal achter uw bedrijf en het netwerk waarmee u enorm groot zou kunnen worden. Droom eens weg met een Armand de Brignac – ook zo’n mooi verhaal, welke door rapper Jay Z ineens explosief groeide – en probeer eens onbelemmerd een verhaal te vertellen over uw bedrijf waarmee u niet meer enkel kengetallen en features hoeft te vertellen. Ik ben benieuwd naar de uitkomsten…. en naar wat u ermee gaat doen!

Auteur: Peter Vos

Peter is Marketing Management Consultant bij Conceptsales en houdt zich bezig met marketing strategie, marketing automation, leadgeneratie, vercommercialisering diensten en innovatie bij opdrachtgevers.