033 - 7600530 info@conceptsales.nl

‘s-Hertogenbosch, 3 juni 2009 – Automatisering moet het leven eenvoudiger maken en zorgen voor tijdsbesparing. Waar weinig mensen echter bij stil staan, is dat er achter de schermen veel werk moet worden verzet om deze IT-systemen draaiende te houden. Onderzoek toont aan dat IT-afdelingen gemiddeld meer dan de helft van de beschikbare tijd besteden aan routinematige beheertaken. RES Software geeft een overzicht van de vijf beheertaken die tot de grootste ergernis leiden en eenvoudig te automatiseren zijn:

1. Aanmaken nieuwe gebruikers
Wanneer nieuwe medewerkers in dienst treden of er interne verschuivingen plaatsvinden, moeten er steeds nieuwe user accounts worden aangemaakt. Een eenvoudige klus, maar wanneer je het de IT-beheerder vraagt ook enorm saai. Ook de nazorg neemt veel tijd in beslag, bijvoorbeeld door wijzigingen in gebruikersrechten of het herstellen van foutieve instellingen.

2. Software-installaties
Het installeren en updaten van software is bij veel organisaties niet goed geregeld. Wanneer de IT-afdeling niet beschikt over de mogelijkheid om computers centraal te beheren, moet de IT-beheerder bij iedere nieuwe installatie alle werkplekken langs en steeds dezelfde handeling uitvoeren. De kans op het maken van fouten is hierbij groot wanneer de taak niet geconcentreerd wordt uitgevoerd.

3. Hardware en software inventory
In het kader van wet- en regelgeving en om IT-uitgaven inzichtelijk te houden, is het van belang dat de geïnstalleerde software en hardware regelmatig in kaart wordt gebracht. Ook voor hardware en software inventory geldt dat het een vervelende klus is waar de gemiddelde IT-beheerder niet op zit te wachten, maar wel zeer frequent moet uitvoeren.

4. Hard- en software query
Een belangrijk onderdeel bij het analyseren van problemen met software en hardware is het onderling vergelijken van verschillende systemen. Een tijdrovende taak waar IT-beheerders weinig plezier aan beleven.

5. Scheduled reboot
Soms is het noodzakelijk om servers tijdelijk uit te schakelen en opnieuw op te starten, maar om de dienstverlening op peil te houden, moet een minimaal aantal servers blijven draaien. Het handmatig rebooten is een schoolvoorbeeld van onnodig tijdsverlies.

“Het is opvallend hoeveel tijd er iedere dag weer verloren gaat binnen organisaties, doordat zij routinematige IT-beheertaken niet automatiseren”, stelt Anne Plancius, release manager bij RES Software. “Wanneer deze taken niet goed worden uitgevoerd, blijf je echter achter de feiten aanlopen en wordt het beheer van de IT-omgeving echt een nachtmerrie. Door ook de IT-afdeling te automatiseren, kunnen deze ergernissen eenvoudig worden voorkomen.”

Bron: Persberichten.com

Auteur: Juri Pietersen

Juri is business lead bij Conceptsales en houdt zich bezig met sales strategie, salestraining, portfolio ontwikkeling en innovatie bij opdrachtgevers